Hladne noge. Kako jih ogreti?
Hladne noge. Kako jih ogreti?

Ocena uporabnika: 5 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
 

Zakaj imajo nekateri ljudje vedno mrzla stopala in zakaj tople nogavice ne pomagajo? Za vas imamo nasvete, kako jih v resnici "za vselej" segreti. 

Marsikdo se spopada z večno mrzlimi stopali, ki niso odvisna od trenutne zunanje temperature. Čeprav jih imajo predvsem ženske, tudi veliko moških pozna ta neprijeten občutek.

Mrzla stopala niso le neprijetna nadloga, pogosto so vzrok prehladov, ki se lahko razvijejo tudi v resnejša obolenja, kot je pljučnica, zato je proiporočljivo poskrbeti, da vas v stopala ne zebe, še zlasti ko zunaj temperatura pade globoko pod ničlo.

Da bi telo ohranjalo stalno telesno temperaturo, v mrazu omeji dotok krvi v stopala in dlani ter tako omogoči srcu in možganom primerno temperaturo za pravilno delovanje. Pri nizkih temperaturah se drobne podkožne arterije zožijo, da se omeji razpršitev toplote.

Tisti z mrzlimi stopali imajo navadno težave s pretokom krvi, so anemični ali pa se srečujejo s hormonskimi motnjami, lahko pa so tudi izraz zmanjšanega delovanja ščitnice oziroma hipotiroidizma.

Vzrok mrzlih stopal

Pogost vzrok je slaba prekrvljenost, ki prizadene predvsem ženske v rodni dobi, kar je posledica hormonov, ki vplivajo na pretok krvi po žilah. Pri nekaterih ženskah težava izgine že po prvem porodu. Drugi vzroki so lahko kajenje, pitje kave in nepravilna prehrana.

Čeprav jih mora vedno odkriti zdravnik, so zdravo življenje, telovadba s stopali in masažanaravna sredstva za izboljšanje teh težav. Če izvor težav niso motnje v organizmu, sta marsikdaj dovolj že zdrava prehrana, bogata z vitamini in minerali, ter gibanje.

Vzroki so običajno torej povsem naravni in preprosti. Pogosto so lahko posledica sedečega delaali nošenja preozkih čevljev, ki ovirajo pravilni pretok krvi. Na ozke čevlje z visoko peto se torej poskusite omejiti ob posebnih priložnostih, kadar je takšna obutev res nepogrešljiva, sicer pa je priporočljivo nositi udobne čevlje

Pospešite krvni obtok

Da si ogrejete stopala, je najboljša pospešitev krvi po žilah.

  • Na podplatu je živčni splet, ki ga poživimo z masažo (z roko ali s teniško žogo) ali še preprosteje: s hojo v obutvi z anatomskim podplatom.
  • Kadar sedite za pisalno mizo, si poskušajte pod stopala namestiti podnožno desko ali pručko, da noge niso v stiku s tlemi, ki so navadno mrzla. Ali pa preprosto obujete tople copate Warmies :)

Živa M. Brecelj, vir: www.elle.si