Ostanimo zdravi!
Ostanimo zdravi!

Ocena uporabnika: 5 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
 

Ob širjenju koronavirusa Covid-19 se med nami širi še en zelo nevaren virus. In ta virus je STRAH! Strah v telesu povzroča sproščanje stresnih hormonov, ki doprinesejo k “idealnemu okolju” za viruse in bakterije. Dlje časa trajajoč stres je največji krivec za pomanjkanje energije in nastajanje odvečnih prostih radikalov.

Znak stresa in delovanje stresnih hormonov je lahko tudi bolečina v želodcu, plitko dihanje, tesnoba v prsih, panika in nesposobnost spregovoriti prave besede. V dani situaciji je seveda nemogoče spregledati dnevne novice. Dejstvo pa je tudi, da že 10 minut gledanja večernih novic, ki nas obveščajo o slabih novicah (poplavah, potresih, onesnaženosti okolja, političnih in gospodarskih krizah, težavah sosedov, znancev), da ne govorimo o 24/7 zastrašujočih novicah o epidemiji, dviguje raven stresa.

Ostanimo povezani na načine, ki so dostopni in dovoljeni, pomagajmo si, redno se rekreirajno, privoščimo si vsaj nekaj zabave (glasba, branje knjige, ogled smešnega filma, igra z otroci, ...). Ne bomo vam solili pameti kako omejiti širjenje virusov in kako se pred njimi zaščititi, saj je slednje tema zadnjih dni domala na vsaki spletni strani. Lahko pa dodamo nekaj nasvetov glede prehrane. V literaturi zasledimo, da nekatera živila delujejo ugodno in preprečujejo širjenje virusov (delno jih lahko oslabijo) ali pomagajo pri izločanju virusov tako, da jih vežejo nase. Na voljo so raznolika, tudi enostavno dostopa žiliva: jabolka, grozdje, fige, banane, mango, papaja, brusnice, kivi, melone, lubenice, borovnice, stebelna zelena, listnata zelenjava, česen, krompir, kumare, listje redkvice, šparglji, timijan, ingver, kurkuma, koriander, melisa, peteršilj, mačji krempelj, koren likorice, koren trnja, kokosova voda, med...in še bi lahko naštevali: hruške, fige, sladki krompir, krompir, čebula, origano, rožmarin, melisa, peteršilj, dovolj tekočine (voda, čaj)...

Ostanimo zdravi! Pazimo nase, in drug na drugega.